AAN DE SLAG

2 NOVEMBER, 7 DECEMBER, 4 JANUARI EN VOLGENDE

#AlarmEuropa is van ons; van mensen die ergens willen wonen waar ze zeker weten dat ook mensen op de vlucht menswaardig worden behandeld: vluchtsteden en vluchtdorpen die samen Nederland en Europa vormen, mensen die daarvoor in beweging komen en beloven dat te blijven doen tot het zover is. We laten ons iedere eerste maandag van de maand horen vanaf 12.00 uur als de sirenes worden getest die ons moeten beschermen.

MEEDOEN IS MAKKELIJK

1. Email handtekening
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een standaard handtekening onder zijn/haar e-mails. Voeg hier een korte quota aan toe en je hebt een stil protest. Omschrijf kort waarom jij alarm slaat voor Europa. Vergeet niet #AlarmEuropa toe te voegen!

2. Foto delen
Via jouw eigen sociale media kun jij iedere eerste maandag van de maand, om 12:00 uur, alarm slaan.

  • Je maakt een foto van jezelf waarin je een bordje vasthoudt (karton, papier, hout, wat je hebt liggen) met daarop een tekst waarom jij alarm slaat voor Europa. 
  • Zet altijd #AlarmEuropa op je bordje.
  • Plaats dit op de eerste maandag van de maand om 12:00 uur op je sociale media. Vergeet niet #AlarmEuropa in de beschrijving te zetten.

3. Oproep aan jouw stad
Wij roepen onze burgemeester, wethouders en mede-inwoners op om ruimte te bieden aan mensen op de vlucht. Wil jij ook oproep doen aan de burgemeester van jouw stad/dorp? Gebruik dan de onderstaande tekst. Deze wordt iedere maand vernieuwd, zo blijft hij actueel. Je hoeft slechts de naam van je stad te veranderen.
Zelf een oproep schrijven of delen van onze tekst gebruiken kan natuurlijk ook. Heel veel succes!


Beste Burgemeester, wethouders en inwoners van [naam stad],

De universele verklaring van de rechten van de mens zegt dat ‘de waardigheid van alle leden van de familie der mensen het fundament is van vrijheid, gerechtigheid en vrede in de wereld’.  Dit fundament verdwijnt aan de randen van Europa. Onze overheden blijven oorverdovend stil bij de onmenselijke behandeling van mensen op de vlucht. Daarmee verliezen ook wij [benaming stadsinwoners, bijv. “Utrechters”] onze menselijke waardigheid.

We roepen [naam stad] dan ook op zich aan te sluiten bij solidaire steden als Nijmegen, Gent, Berlijn en Palermo. Als 100 steden in Europa ruimte maken voor 500 mensen zijn de kampen op de Griekse eilanden leeg. Laat [naam stad] een van die 100 steden zijn. Het kan, solidair en duurzaam. Maak onze regering duidelijk dat [naam stad] klaar is om die ruimte te bieden aan mensen op de vlucht. 

Wij beloven hier te blijven staan, iedere eerste maandag van de maand als de sirenes worden getest die ons moeten waarschuwen in tijden van nood. En die tijd is nu.


4. Deel de sirenes
Ga naar Facebook/Instagram AlarmEuropa en deel de sirenes of de oproep om 12.00 uur. Twitter de burgemeester, gebruik #AlarmEuropa.

5. Etc. etc. …

Jouw alarm, op jouw manier.
Leg het vast en deel het met #AlarmEuropa.

De menselijke tragedie aan de grenzen raakt ons allemaal. Het is daarom dat we bewaken dat zoveel mogelijk mensen zich hier thuis kunnen voelen.

We kunnen dit!
Maak er iets moois en goeds van,
namens onszelf